Narodna biblioteka „Nevenka Stanisavljević“ danas je obilježila Dan biblioteke i 80 godina od pogibije heroine po kojoj je dobila ime.

Dan biblioteke obilježen je glumačkom radionicom za djecu uzrasta 12 godina i stariju koju je realizovao Siniša Tešanović, te besplatnim učlanjenjem za sve građane.

U goste biblioteci danas dolazi i Dramski studio Narodne biblioteke "Branko Radičević" iz Dervente koji će odigrati predstavu za djecu "Kraljevski festival" od 18.00 časova i pozorišni komad za odrasle "Nešto kao sreća" od 20.00 časova.

Kao Dan biblioteke izabran je 21. jun. Ovog datuma 1995. godine kostajnička biblioteka ponovo postaje samostalna ustanova, nakon što je Kostajnici vraćen status opštine.

Dan biblioteke i pomenuta 80. godišnjica smrti Nevenke Stanisavljević, povod su da, koristeći svjedočenja njenih srodnika koja su u posjedu biblioteke, pomenemo ovu snažnu ženu koja je svojim herojstvom zaslužila da kostajnička ustanova kulture po njoj dobije ime.

Nevenka Stanisavljević je rođena 1923. godine u Kostajnici, kao najmlađa od šestoro djece Platona i Perse Stanisavljević, doseljenika iz Slavonije.

Nevenka se u Osijeku školovala za učiteljicu, a početkom Drugog svjetskog rata oca Platona i brata Svetozara u Kostajnici ubijaju ustaše, dok brata Bogdana zarobljavaju Nijemci i odvode u logor u Austriju.

Prema svjedočenjima, nakon ove porodične tragedije Nevenka se sa majkom i sestrom pridružila partizanima na planini Papuk.

Krajem 1944. godine odlazi na borbeni zadatak i sa saborcima upada u zasjedu, a zatim i u zatvor gdje proživljavaju neprijateljsku torturu.

Partizani ih oslobađaju i odvode na Papuk, ali Nevenka se već bori za život, ležeći u zemunici bolesna, ranjena, promrzla i gladna.

Kako je kasnije svjedočila njena majka, Nevenkina posljednja želja bila je da joj majka spremi omiljeni kolač, ali je ova želja ostala neispunjena.

Sahranjena je na Papuku. Porodica je poslije rata prenijela njene posmrtne ostatke u Hrvatsku Kostajnicu na groblje Svetog Petra.

Nevenkin grob danas su posjetili direktor biblioteke Tamara Zrnić i načelnik opštine Nikola Janjetović.