Ikona Bogorodice Trojeručice je dar od Boga i zaštitinica manastira Hilandar i srpskog naroda u cjelini još od Svetog Save rekao je Radiju Kostajnica Zoran M. Kos jedan od autora monografije "Hodočašće Trojeručici" koja je večeras promovisana u Narodnoj biblioteci „Nevenka Stanisavljević“ u Kostajnici.

„Monografija govori o iznošenju ikone Bogorodice Trojeručice iz Hilandara 1993. godine, kada je Trojeručica stigla u Hram Svetog Dimitrija u Solunu da joj se može pokloniti i da ju može darivati pravoslavni grčki narod. Sav dar, a hodočastilo je oko milion ljudi, išao je za pomoć srpskom narodu u tada ratom zahvaćenim krajevima BiH i Hrvatske“, rekao je Kos.

On je naveo da je o ovom događaju, na poziv proigumana oca Vasilija, izvještavao za Glas Srpske i druge medije, nakon čega je objavljeno nekoliko feljtona na osnovu kojih je urađena monografija "Hodočašće Trojeručici".

Kos kaže da je dolazak Trojeručice u Solun bila velika svetkovina.

„Ikona je od Hilandara do Soluna prevezena vojnim brodom, a zatim u pratnji vojske donesena do Hrama Svetog Dimitrija. Litija je bila duga oko dva kilometra, a čula se samo molitva i osjetio miris tamjana“, prisjetio se Kos.

On je istakao da su ova ikona i Hilandar dokaz dugog trajanja srpskog naroda koji je znao pisati i imao svoju vjeru i kulturu vijekovima unazad.

Na književnoj večeri besjedio je i iguman moštanički sinđel Sergije Antić koji je rekao da je ikona Trojeručica nacionalna svetinja.

„Svaki narod ima svoje nacionalne svetinje, tako ih i srpski narod ima mnogo, a ponajviše iz doba Nemanjića. Ikona Trojeručica je značajna zato što je iz perioda prije Nemanjića, još od Svetog Jovana Damaskina. Ona je poklon Svetog Save Osvećenog našem Svetom Savi. Božijim proviđenjem tu ikonu je Sveti Sava donio u manastir Hilandar i punih osam vijekova i više ona svijetli kao neugasiva svjetiljka pokazujući srpskom narodu istinski, pravi put kojim treba da hodi, a to je put Svetog Save, slavnih Nemanjića i put vjere u Boga“, kazao je iguman Sergije.

Autori monografije „Hodočašće Trojeručici“ su Zoran M. Kos i Ranko Preradović, a knjiga je promovisana u okviru manifestacije „Jesen u mom sokaku“ koju organizuje Narodna biblioteka „Nevenka Stanisavljević“ uz podršku Ministarstva kulture Srbije.