Književnik i novinar Mihajlo Orlović večeras je u Kostajnici, kako sam voli da kaže, pronašao „Njegovo veličanstvo čitaoca“.

Orlović je, u organizaciji Narodne biblioteke „Nevenka Stanisavljević“, u punoj skupštinskoj sali promovisao svoje romane „Ničija kuća“ i „Pomor staraca“.

U izjavi novinarima, pisac je rekao da živimo u vremenu apsurda u kome je pisac prisiljen da potraži čitaoca.

„Mnogo je sredstava informisanja, a knjiga je bačena u zapećak i pisac je prinuđen da sam potraži njegovo veličanstvo čitaoca, tako da promocije služe da ono što čovjek uradi prezentuje javnosti i da knjiga dođe do onoga ko želi da je pročita“, kaže književnik.

Tražeći svoje čitaoce, Orlović je napisao romane čiji likovi u istom tom vremenu haosa i apsurda pokušavaju da se izbave na svoj način.

„'Pomor staraca' je metafora. Riječ je o jednom događaju koji se zbio 1996. godine kada je neprijateljska strana isporučila 143 leša, a rekli su da su oni umrli u samo nekoliko dana. To je meni bilo čudno i nosio sam u sebi ideju da pišem o tome, tako da sam napravio anatomiju jednog slučaja. Pokušao sam da istražim kako se to moglo desiti, ali prilikom tog istraživanja stvorena je jedna nit koja se pretvorila u literaturu“, kaže pisac.

On je ovaj roman uporedio sa Pikasovom „Gernikom“, navodeći da je od niza fragmenata napravio sliku jednog događaja.

Prema njegovim riječima, „Ničija kuća“ je roman socijalne tematike, odnosno priča o porodici koja se na svoj način  snalazila poslije rata u svijetu bez igdje ičega.

O romanima je govorio i književnik Jovan Šekerović koji je istakao  da ova djela savremene tematike, zbog Orlovićeve posebne rječitosti i intelektualne misli, predstavljaju okosnicu naše današnje književnosti.