U opštini Kostajnica žene su zastupljene na rukovodećim pozicijama i u svakodnevnom životu i funkcionisanju lokalne zajednice u cjelini, rekao je Radiju Kostajnica povodom 8. marta portparol opštine Aleksandar Pašić.

„U opštinskoj upravi na funkcionerskim pozicijama imamo tri žene, u odnosu na četiri funkcije koje obavljaju muškarci. Tako su žene na čelu Odjeljenja za opštu upravu i Odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti, kao i na poziciji sekretara Skupštine opštine, dok su načelnik opštine, njegov zamjenik i predsjednik i potpredsjednik skupštine muškarci“, rekao je Pašić.

On je naveo da je u opštinskoj upravi, uključujući funkcionere, zaposleno 30 lica, od kojih je 15 žena i 15 muškaraca.

Pašić je dodao da u sastavu Skupštine opštine, koja ima 17 odbornika, u donošenju odluka od značaja za opštinu učestvuje jedna žena.

Prema njegovim riječima, od ukupno devet javnih preduzeća i ustanova, pet vode žene: Srednjoškolski centar Kostajnica, Narodnu biblioteku „Nevenka Stanisavljević“, Turističku organizaciju opštine Kostajnica, Klub za djecu „Kestenko“ i Javno preduzeće „Radio Kostajnica“.

Dodao je da se pripadnice nježnijeg pola ističu i u privatnom sektoru i uspješno posluju.

On je napomenuo i da žene prednjače u odnosu na muškarce kada se posmatra zaposlenost na području opštine.

„Prošle godine na evidenciji zaposlenih u opštini Kostajnica bila su 424 muškarca i 633 žene, dok je među nezaposlenima bilo 179 muškaraca i 124 žene“, precizirao je Pašić.

On je istakao značaj žene u svakodnevnom životu.

„Dame u svakom slučaju predstavljaju značajan segment života u našoj lokalnoj zajednici. Obavljajući poslove majke ili supruge, ili se baveći kulturom, sportom, obrazovanjem ili upravljanjem, bilo da su zaposlene ili ne, one u velikoj mjeri doprinose našem razvoju i treba im posvetiti svaki dan u godini“, zaključio je Pašić.

 

Aranžman: Cvjećara "Kala"