Prije tačno dvije godine Kostajnicu je pogodio snažan zemljotres, koji je uplašio stanovništvo i pričinio ogromnu materijalnu štetu na privatnim objektima, infrastrukturi i u privredi.

 

Zemljotres snage 6,4 (prema nekim izvorima 6,2) stepena po Rihteru dogodio se u 12.20 časova 29. decembra 2020. na dubini od 10 km sa epicentrom 3 km jugozapadno od Petrinje u Hrvatskoj, a prethodila su mu tri nešto slabija dan ranije.

Od 28. decembra 2020. godine do 26. decembra 2022. godine zabilježena su 1.704 jača ili slabija zemljotresa, te čak preko 16.000 zemljotresa magnituda manjih od 2.0.

U navedenom periodu, prema opisnoj klasifikaciji, u epicentralnom području kod Petrinje dogodio se jedan razoran, 10 jakih, 24 prilično jaka, 95 umjerenih i 1.349 slabih zemljotresa.

Maksimalni intenzitet osjećaja onog najjačeg podrhtavanja, koje se desilo 29.12., procijenjen je na od VIII (jako štetno) do IX (razorno) stepeni na evropskoj makroseizmičkoj skali.

Zemljotres se osjetio u Hrvatskoj, kao i u dijelovima Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Mađarske, Slovačke i Italije, te u nekim dijelovima Crne Gore, Njemačke i Češke.

U BiH najviše je stradala upravo opština Kostajnica. Dva lica su povrijeđena, a materijalna šteta bila je vidljiva na gotovo svakom koraku.

Značajna oštećenja pričinjena su na kućama i stambenim zgradama, objektu područne osnovne škole u Petrinji, srednjoj školi, Crkvi Svete Trojice i parohijskom domu, Medžlisu Islamske zajednice, na Vijećnici, odnosno zgradi opštine, zgradi Magistrata i objektu u kome je bio smješten Radio Kostajnica. Velika materijalna šteta pričinjena je i na infrastrukturi i privrednim objektima.

U proceduri kategorizacije pregledano je 2.858 objekata, a kategorisano 937, i to: 13 objekata kategorije VI, 32 objekta kategorije V, 63 objekta kategorije IV, 122 objekta kategorije III, 212 objekata kategorije II i 495 objekata kategorije I

Ukupna šteta procijenjena je na 9.606.704,96 KM.

Opština Kostajnica je do sada objavila dva javna poziva za sanaciju štete od zemljotresa na osnovu kojih je isplatila 1.552.291 KM za 489 lica.

U saradnji sa švajcarskim Karitasom izgrađeno je sedam stambenih objekata za lica čije su kuće uništene u zemljotresu, a početkom novembra ove godine kuće su i useljene.

Prema podacima opštinske uprave, ukupno je za saniranje štete utrošeno 2.345.000 KM.

Trajni smještaj još nije riješen za opštinsku upravu, Centar za socijalni rad, poslovnicu Zavoda za zapošljavanje, poslovnicu Fonda PIO, Javno preduzeće “Radio Kostajnica”, dječiji odjel Narodne biblioteke “Nevenka Stanisavljević”, Turističku organizaciju, opštinsku organizaciju Crvenog krsta i Boračku organizaciju opštine Kostajnica, dok djeca iz Petrinje pohađaju centralnu osnovnu školu u Kostajnici.

Nakon što se završi sa saniranjem štete na kućama, krenuće se sa saniranjem infrastrukture i sa rješavanjem smještaja opštinske uprave, kažu u opštini.

 

AUTOR: Radio Kostajnica

FOTO: Arhiva Radija Kostajnica