Sjene prošlosti nisu opterećenje, nego pogled u budućnost, poruka je učenika Srednjoškolskog centra Kostajnica koji su u okviru školskih Dana sjećanja snimili edukativni film „Na tragu istorije-Donja Gradina“.

Učenici trećeg razreda, smjera tehničar multimedija, posjetili su 31. marta memorijalni kompleks u Donjoj Gradini, snimili materijal, istražili temu stradanja u Jasenovcu i uz podršku profesora, na sebi svojstven način napravili film trajanja 15 minuta.

Profesor srpskog jezika i književnosti Aleksandra Stojaković, koja je pokretač ove lijepe priče, rekla je Radiju Kostajnica da je cilj ovog školskog projekta bio da se učenici zainteresuju za ovu istorijsku temu i da istovremeno primjene stečeno stručno znanje i uključe se u timski rad, uvažavajući značaj i osjetljivost teme, kao i osjetljivost adolescentnog doba autora.

“Ideja je bila da nešto snimamo i radimo što je u vezi sa njihovom strukom i njima je data sloboda da rade i odluče da to bude zajednički projekat i da se svi uključe, što istraživanjem, idejama, praktičnm radom ili montažom. Oni su podsticali jedni druge idejama i mene zajedno s njima”, kazala je Stojakovićeva.

Ona je dodala da su ova djeca predstavnici novih generacija, koje nije lako zainteresovati za ovako teške teme, ali ako im se dopusti da barataju onim što vole, može se ostvariti cilj i oni se mogu lakše povezati sa nekom temom.

Prema njenim riječima, učenici su radili na filmu nešto manje od mjesec dana i razumjeli zašto je to važno, te da nas okolnosti i sredina u kojoj živimo određuju, Upravo zato je, kako kaže, neki dugotrajni efekat koji doprinosi kolektivnom pamćenju zasigurno ostao.

Stojakovićeva je istakla da su profesori imali samo instruktivnu ulogu i da su gotovo sav posao odradili učenici, te izrazila nadu da će im ovaj film biti motivacija i ohrabrenje da nastave da unapređuju svoje znanje, talente i inventivnost.

Profesor informatike Nikola Pilipović kaže da su forma, dinamika i tehnički segmenti filma u potpunosti djelo učenika.

“Ideja i realizacija rezultat su rada učenika, od snimanja materijala, preko montaže do ubacivanja animacija i svega ostalog. Oni su kod mene stekli osnovna znanja koja su onda samo primijenili u stvaranju ovog filma”, kaže Pilipović.

On je dodao da je kvaliteti filma doprinijela posjeta Donjoj Gradini, ističući da je ta posjeta probudila nešto u ovim mladim ljudima i dala im potrebnu snagu da uspješno završe projekat.

“Značaj ovog filma je i u tome što, kad učenici na svoj način nešto izraze, onda i njihovi vršnjaci bolje prihvataju i razumiju temu koja se predstavlja, a u ovom slučaju je to stradanje u Jasenovcu. Zato bih volio da dopremo do drugih škola da što više djece pogleda ovaj film”, rekao je Pilipović.

Učenici koji su napravili film iskreno kažu da su krenuli u projekat kako bi bili nagrađeni dobrom ocjenom, međutim priča ih je zainteresovala i kako je vrijeme odmicalo ulagali su sve više truda, kreativnosti i stečenog znanja.

Tema jasenovačkog stradanja nije im strana, ali ih nije toliko duboko dirnula kada su učili istoriju kao predmet u školi.

Mali broj njih je istraživao ovu temu, blijedo je i porodično sjećanje, iako je gotovo svaka porodica u Poktozarju obilježena strahotom Jasenovca.

Ipak, imali su priliku da tokom posjete Donjoj Gradini poslušaju kustosa, što je kako navode, mnogo bolje nego učenje iz knjige, a tome doprinosi i sam memorijalni kompleks, odnosno neobičan mir i tišina koji potiču na razmišljanje.

Uprkos tome poručuju da mladi treba da se uključe u njegovanje kulture sjećanja, ali na ispravan način, bez negativnih osjećanja i ne gajeći mržnju, već dobrotu, ljubav i poštovanje, jer je tako jedino ispravno!

Film se može pogledati na Fb stranici Srednjoškolskog centra Kostajnica i YouTube kanalu https://youtu.be/pTaZ3VCSEeE?si=OrhUvkxAFflVmE8-

FOTO: Radio Kostajnica, Film „Na tragu istorije-Donja Gradina“/screenshot