Dom zdravlja Kostajnica danas je realizovao aktivnosti povodom Svjetskog dana dijabetesa, rekla je Radiju Kostajnica glavna medicinska sestra ove zdravstvene ustanove Jasna Borojević.

“Obišli smo učenike zdravstvene struke u Srednjoškolskom centru Kostajnica kojima smo objasnili značaj prevencije dijabetesa, šta je najbitinije da pacijenti urade od preventivnih pregleda i koji su znakovi ranog otkrivanja šećerne bolesti, a onda smo zajedno sa učenicima organizovali akciju preventivnih pregleda na gradskom trgu”, navela je Borojevićeva.

Ona je dodala da je u okviru akcije građanima besplatno mjeren šećer u krvi, kontrolisan krvni pritisak i mjerena tjelesna težina, a pacijenti su upućeni u značaj preventivnih pregleda, pravilne ishrane i fizičke aktivnosti, te edukovani o dijabetesu.

Borojevićeva je rekla da je od 46 pregledanih građana 12 imalo povišene faktore rizika za obolijevanje od šećerne bolesti.

”Dijabetes možemo smatrati epidemijom današnjice. Mi u Domu zdravlja imamo podatak da svake godine raste broj oboljelih od dijabetesa. Možemo to vezati za način života, stres, nepravilnu ishranu, nedovoljnu fizičku aktivnost, genetiku, godine, gojaznost. To su neki faktori rizika za dobijanje dijabetesa i upravo te faktore treba da pratimo kroz ove naše preventivne preglede, nastojeći na vrijeme otkriti bolest dok još nije došlo do komplikacija”, istakla je Borojevićeva.