Na vodovod u Gornjoj Slabinji priključena su prva dva domaćinstva, rekao je Radiju Kostajnica direktor Komunalnog preduzeća Komunalno Vladimir Ćopić.

“Polovinom septembra Komunalno je počelo sa izgradnjom vodovoda u Gornjoj Slabinji dužine 4,3 kilometra. Sa ovog voda trebalo bi da se vodom snabdijeva dvadesetak domaćinstava. Do sada smo izgradili oko 600 metara vodovoda na koji su priključena prva dva korisnika”, naveo je Ćopić.

Prema njegovim riječima, preko ovog voda snabdijevaće se mještani Gornje Slabinje i dijelom Petrinje.

On je dodao da radove finansira Komunalno preduzeće, te da je do sada uloženo oko 10.000 KM, dok je vrijednost cjelokupnog projekta procijenjena na oko 150.000 KM.

Ćopić je istakao da se ovi radovi izvode po zahtjevu mještana Gornje Slabinje.

“Bazen na Alagincima u Gornjoj Slabinji, čiji je kapacitet 100 kubika, izgrađen je 2017. godine i do sada je stajao neiskorišten. Iako skromnih finansija, mi smo izašli u susret mještanima ovog sela, vođeni idejom da bi svaki čovjek u 21. vijeku trebalo da ima vodu. Naše je opredjeljenje da svaki stanovnik naše opštine ima pristup vodi, ali nažalost zbog nedostatka novca ne možemo to svima obezbijediti u kratkom roku”, kazao je Ćopić.

On je dodao da se radi o tehnički zahtjevnoj dionici zbog visinskih razlika, te da je ovaj problem riješen ugradnjom dodatne opreme, odnosno pumpe, što je uvećalo troškove, ali je istovremeno omogućilo uredno snabdijevanje sa normalnim pritiskom dotoka vode.

Ćopić je kazao da slijedi nastavak radova na vodovodu, prema zaseoku Palije.

Ljubomir i Milena Vujanović članovi su domaćinstva koje je priključeno na vodovod u Gornjoj Slabinji. Ovaj bračni par je dugo živio u Italiji, a od 2019. godine se skrasio u ovom selu.

Navode da su se snabdijevali vodom sa bunara iz koga se dotok vremenom smanjivao i posljednjih godina nije bio zadovoljavajući.

Ističu da im je priključenje na vodovod promijenilo život.

“Vodu za piće smo kupovali, a neke osnovne higijenske potrebe nismo mogli zadovoljiti kao sav normalan svijet, pa smo koristili šerpe i bačve i posebno zagrijavali vodu za pranje suđa i tuširanje. Sada je mnogo lakše i neizmjerno smo zahvalni komunalnom preduzeću koje nam je to omogućilo”, kažu Vujanovići.

Na novi vodovod priključeno je i šestočlano domaćinstvo Veljka Risojevića, koje se vodom snabdijevalo takođe sa bunara.

Risojević naglašava da ima i stoku, a da je dotok vode iz bunara bio oskudan, posebno u periodu od juna do oktobra.

“Voda je izvor života, a mi nismo građani drugog reda i zaslužujemo da imamo vodu, zašto da živim ovdje ako nemam vode. Priključak na vodovod nam mnogo znači, naša svakodnevica sada će biti mnogo lakša”, kaže Risojević.