U Kostajnici je danas polaganjem vijenaca obilježen Dan odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije.

Vijence na spomenik borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu položile su delegacije načelnika opštine Nikole Janjetovića, predsjednika Skupštine opštine Miloša Štekovića i opštinske boračke organizacije.

Predsjednik Boračke organizacije Miroslav Marinković rekao je Radiju Kostajnica da je 18. septembar jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Republike Srpske.

„Prema našim saznanjima postojale su mape kretanja hrvatskih oružanih snaga prema Banja Luci što je trebalo da uslijedi nakon ovog napada i ovo je bio ključ odbrane Republike Srpske, zbog čega treba da budemo ponosni“, istakao je Marinković.

On je dodao da je Kostajnica jedina zapadnokrajiška opština koja nije dozvolila da hrvatske snage pređu na našu teritoriju, te izrazio želju da u Kostajnici bude organizovano centralno obilježavanje Dana odbrane od hrvatske agresije.

„Treba odati počast komandantu Dušanu Đenadiji, ali i komandantu 5. bataljona Mirku Novakoviću koji je poslao određeni broj demobilisanih boraca da pojačaju odbranu, a značajno je i to što narod nije iselio i to je bila motivacija borcima, jer je iza svakog borca na liniji stajala njegova porodica zbog čega su svi bili spremni položiti život za odbranu naše teritorije“, kazao je Marinković.

Komandant borbene grupe Balj Dušan Đenadija rekao je da je cilj bio da se padom Kozarske Dubice, Novog Grada i Kostajnice napad proširi prema Prijedoru i Banja Luci, te da je odbranom u Kostajnici odbranjena Republika Srpska.

„Neprijatelj u Kostajnici nije uspio da nanese gubitke kao u Novom Gradu i Kozarskoj Dubici, a najveći doprinos odbrani Kostajnice je bio narod koji nije iskazivao namjeru da napusti ovaj prostor pa je i obaveza vojske bila mnogo veća. Osim toga civilna vlast i komanda su bili jedinstveni, a i javna preduzeća su svojim strojevima i proizvodnjom pomogla u utvrđivanju rovova i drugim aktivnostima“, rekao je Đenadija.

On je naveo da su hrvatske vojne snage u tri navrata pokušale prodrijeti u teritoriju opštine Kostajnica.

„U noći sa 17. na 18 septembar oni su potpodili srušeni dio mosta sa njihove strane ali su naišli na našu odbrambenu liniju i to je bio presudni momenat. Pokušali su preći i nizvodno od mosta sa čamcima, kao i na ušću Strigove u rijeku Unu, ali su i ova dva pokušaja propala“, kaže Đenadija.

On je dodao da je hrvatska vojska za dejstva koristila i bazu SFOR-a sa lijeve strane Une, neposredno uz most.

Načelnik opštine Nikola Janjetović rekao je da su Kostajnica i njeni građani dali veliki doprinos odbrani zapadnih granica Republike Srpske.

On je naveo da su u granatiranju opštine poginula tri civila Janjka Kukrika, Milan Mijuk i Hata Bešić, dok su Kostajničani Boško Maksimović i njegov sedamnaestogodišnji sin Dražen poginuli u Novom Gradu, a vojnih gubitaka nije bilo.

Prema njegovim riječima, pričinjena materijalna šteta je procijenjena na 40 miliona KM.

„Međutim, granica je ostala na rijeci Uni, neprijateljske snage nisu prešle na teritoriju opštine, sačuvana je granica Republike Srpske i mi smo se danas okupili da odamo počast onima koji su za to zaslužni“, rekao je Janjetović.

On je istakao da za agresiju regularne hrvatske vojske na Republiku Srpsku još niko nije odgovarao.

Na današnji dan prije 28 godina regularna hrvatska vojska izvršila je agresiju na Republiku Srpsku i BiH tako što je nakon višečasovne artiljerijske pripreme prešla rijeku Unu u Novom Gradu i Kozarskoj Dubici, dok je u Kostajnici zaustavljena uz velike gubitke.

Septembra 1995. Kostajnicu je branila borbena grupa Balj koju su tada činili borci iz Kostajnice, Prijedora, Novog Grada, Kozarske Dubice i haubičke baterije iz Banja Luke. Komandant ove vojne jedinice i odbrane Kostajnice bio je Dušan Đenadija.

Strogo je ispoštovana naredba generala Momira Zeca da se odbrana postavi na 'ogledalu Une', odnosno na samoj obali rijeke.

Naredbu su ispoštovali disciplinovani, hrabri i odgovorni ljudi, uglavnom treće dobi, koji su branili i odbranili svoje porodice.