Sa njemačkom kompanijom Karl Kine koja se bavi proizvodnjom i otkupom krastavaca kornišona prošle godine je u Kostajnici sarađivalo šest proizvođača, a trenutno je u toku potpisivanje ovogodišnjih ugovora o saradnji.

„Pripremamo se za novu sezonu. U fazi smo potpisivanja ugovora sa zainteresovanim proizvođačima krastavaca kornišona i nadamo se većem broju saradnika nego što je to bio slučaj prošle godine“, rekao je Radiju Kostajnica šef stručnog tima agronoma ove kompanije Miloš Đurašinović.

Prema njegovim riječima, firma Karl Kine nudi zagarantovan i organizovan otkup krastavaca na otkupnoj stanici u Kostajnici, redovnu sedmičnu isplatu, sjemenski materijal i stručnu pomoć agronoma.

On je naveo da su ove godine povećane otkupne cijene, te da će se prva klasa krastavaca otkupljivati po cijeni od 1,80 KM po kilogramu, druga klasa po cijeni od 0,80 KM, a treća po cijeni od 0,20 KM po kilogramu.

Od uslova koje bi proizvođači trebalo da ispunjavaju, Đurašinović izdvaja zemljište, radnu snagu i vodu za navodnjavanje.

„Građani koji su zainteresovani za saradnju s nama mogu se javiti u poljoprivrednu službu opštine Kostajnica gdje se potpisuju ugovori, a rok za prijave je do kraja marta ove godine“, naveo je Đurašinović.