Од данас ступа на снагу законска обавеза да сва моторна возила морају имати одговарајућу зимску опрему, без обзира на временске услове, саопштено је из Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске.

 

Путничка моторна возила и остала моторна возила чија највећа дозвољена маса није већа од 3.500 килограма и немају више од осам сједишта морају имати зимске гуме на сва четири точка, односно гуме са љетним профилом и у прибору одговарајући ланци који се постављају на погонским точковима у случају зимских услова.

 

Моторна возила чија највећа дозвољена маса прелази 3.500 килограма и аутобуси морају имати зимске гуме на погонским точковима, односно гуме са љетним профилом и у прибору ланци који се постављају на погонским точковима у случају зимских услова, те приручни алат /лопата, врећа пијеска од 25 до 50 килограма/.

За непосједовање зимске опреме, Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ предвиђена је новчана казна од 40 КМ, саопштено је из МУП-а Српске.

Припадници МУП-а Српске ће у наредном периоду контролисати возила у погледу испуњавања услова за учествовање у саобраћају, а посебно опремљености возила зимском опремом.

Ова законска обавеза важи до 15. априла наредне године.