Predstavom „Jefimija“ trebinjskog Gradskog pozorišta večeras je završeno obilježavanje Duhova, krsne slave opštine Kostajnica.

Režiju potpisuje Željko Milošević, a životnu priču Jefimije, srpske despotice, majke i prve srpske pjesnikinje dočarala je briljantna mlada glumica Tijana Jovanović.

U izjavi Radiju Kostajnica glumica je istakla da je „Jefimija“ priča o sudbini žene u teškim vremenima u srednjovjekovnoj Srbiji, ali i o ženi današnjice.

„Željeli smo da povučemo paralelu između žene srednjeg vijeka i žene danas. Nema mnogo razlike, žene su uvijek nosile teško breme i nose ga i danas. Sada su malo drugačiji uslovi, ali današnja žena mora da bude ćerka, supruga, majka i vrhunska u svojoj karijeri i da nosi štikle i uvijek bude isfenirana i sređena i to sve uzdignute glave i sa osmijehom na licu. A vidjeli smo kakve je sve Jelena muke preživljavala i uvijek ostajala dostojanstvena. Jelena Mrnjavčević, odnosno Jefimija je za mene 'sve žene u jednoj'“, kaže Jovanovićeva.

Ona je navela da je Jefimija višeslojan i komplikovan lik i jedan od najvećih izazova u njenoj dosadašnjoj karijeri.

„Sa druge strane, što više je igram, to ona više postaje dio mene, postajemo jedno. Desilo mi se jednom da sam previše dopustila u toku igre da lik Jefimije postane moj i trebalo mi je oko 15 minuta poslije predstave da prestanem da plačem. Trebalo je sve te jake i teške emocije propustiti kroz sebe, a nekako ostati normalan i na nogama kao što je Jelena radila tokom cijelog svog života“, rekla je glumica.

Predstava je urađena prema tekstu Zvonimira Kostića u adaptaciji dramaturga Aleksandra Vasiljevića.

Priča je to o Jeleni Mrnjavčević, srpskoj despotici koja je sa svega dvadesetak godina izgubila oca, sina i supruga, a zatim i imanje i državu. Nakon pogibije supruga despota Uglješe Mrnjavčevića zamonašila se i uzela ime Jefimija.

Ova obrazovana i nadarena žena smatra se prvom srpskom pjesnikinjom čija se djela, „Tuga za mladencem“, „Zapis na hilandarskoj zavjesi“ i „Pohvala knezu Lazaru“, ubrajaju među najznačajnije stranice srpske srednjovjekovne književnosti.