Srednjoškoslki centar Kostajnica krije mnoge talente, a jedan od njih je i Elena Radojčić, pobjednica ovogodišnjeg konkursa za izbor najboljih likovnih radova na temu „Volim Srbiju“.

Elena je učenica trećeg razreda kostajničke srednje škole koja voli likovnu umjetnost i slika već nekoliko godina, ali je njen talenat otkriven tek ove godine.

Pod mentorskom palicom Dragane Midžić, koja je u vrijeme konkursa radila u školskoj biblioteci, Elena je uradila likovni rad koji je škola prijavila na konkurs Generalnog konzulata Republike Srbije u Banja Luci i zauzela prvo mjesto u konkurenciji čak 80 pristiglih radova na temu „Volim Srbiju".

Elena je u izjavi Radiju Kostajnica rekla da je ponosna na ovaj uspjeh kojim je promovisala svoju školu i lokalnu zajednicu, te da će joj ovo priznanje biti poticaj da nastavi slikati i unapređivati svoj talenat.

Simbolika i motivi ovog likovnog rada dokaz su Elenine zrelosti i razumijevanja smjernica mentora, same teme i suštine naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

„Na slici je u prvom planu porodica koja je osnovna ćelija društva i glavni nosilac države, čime sam željela naglastiti važnost opstanka i ostanka porodica u Srbiji i Republici Srpskoj. Otac na slici je ogrnut srpskom zastavom i taj element predstavlja njegovu ulogu u gajenju tradicionalnih vrijednosti i patriotizma“, navela je Elena.

Ona je istakla da je porodica naslikana u prirodnom okruženju, u žitnom polju oivičenom stamenim brdima i planinama, pod vedrim nebom.

„Ovaj pejzaž predstavlja ljepote i važnost sela kao hranioca zdravog društva, ali i moje porijeklo i ruralnu sredinu iz koje i sama dolazim“, kaže ova djevojka i ističe da je njeno rodno selo Petrinja.

Objašnjavajući dalje kompoziciju, simbole i motive na slici, ona navodi da je pogled porodice usmjeren prema nebu na kojem se uzdiže manastir Gračanica kao sveti simbol srpskog pravoslavlja i naših zadužbina.

Dodaje da je za ovaj motiv inspiraciju našla u pjesmi  „Gračanica“ Desanke Maksimović i stihu „Gračanice, kad bar ne bi bila od kamena, kad bi se mogla na nebesa vazneti...“.

„Ikona Svetog Arhangela Gavrila, najvažnijeg božijeg glasnika, na mojoj slici stoji na nebu sa desne strane pokazujući prstom prema porodici čime naglašava šta su najvažnije vrijednosti na svijetu. Ovaj anđeo čuvar je prikazan kao zaštitnik porodice i kao ikona objedinjuje simbol krsne slave koju samo Srbi u svijetu slave. Izbor ikone je vezan i za moju porodičnu slavu. Posebna simbolika Bijelog anđela je i u činjenici da se ova freska, kao oličenje najvažnijeg hrišćanskog trojstva - ljubavi, vjere i nade, upisala u modernu istoriju kada je iz Evrope poslat prvi satelitski signal u vasionu“, zaključila je ova talentovana djevojka.

Zamjenik direktora škole Slobodanka Grmuša naglasila je da je ponosna na Elenin uspjeh i talenat, te joj poželjela još nagrada, dodajući da mlade talente i ubuduće treba otkrivati i podržavati.

Bravo Elena, želimo ti ljubav, vjeru i nadu i još mnogo poteza kistom koji će ti donijeti uspjeh i lično zadovoljstvo i ispunjenost!