Znamenitosti Kostajnice Dragana Midžić pretočila je u suvenire jarkih i toplih boja, privlačnih oku posmatrača.

Riječ je o unikatnim suvenirima-magnetima oslikanim motivima Kostajnice, među kojima su kulturne, prirodne i istorijske značajke ovog grada na desnoj obali rijeke Une.

Sve je počelo tako što je ova Kostajničanka 2015. godine počela praviti minijature kao poklone i znak pažnje za prijatelje, a s obzirom da takvih suvenira u Kostajnici nije bilo u ponudi, odlučila je da ih izrađuje komercijalno, u većem broju i za širi krug ljudi.

“Svaki ovaj magnet je ručno izrađen unikat, a cilj je bio uraditi nešto primamljivo što će zainteresovati kupca, pa obiluju toplim bojama. Najteže je izabrati neki specifičan kostajnički motiv, odnosno pejzaž”, rekla je Dragana Radiju Kostajnica.

Ipak, njenom umjetničkom oku nisu mogli da promaknu reprezentativni lokalni motivi, pa su nastali suveniri na kojima su oslikani gradska Vijećnica, zgrada Magistrata, gradski park, vjerski i školski objekti, istorijski spomenici, jezgro grada karakteristično po starijoj arhitekturi, kesten, rijeka Una i njene obale, kao i nezaobilazni unski čamac.

Međutim, nisu samo boje i motivi ono što ove suvenire čini tako zanimljivim, već i uloženi trud, emocije i, kako kaže autorka, djelići duše.

“Uporedila bih izradu ovih suvenira sa pravljenjem kolača. Oni su moja zanimacija i nešto što mi godi”, kaže  Dragana, ističući da je proces od samog početka ručni rad.

Sama izrađuje kalupe u kojima suši ili peče gips, zatim slijedi crtanje skice olovkom, bojenje akrilnim bojama i lakiranje. Završni radovi podrazumijevaju pričvršćivanje magneta i crtanje detalja tankim, crnim markerom.

Prema njenim riječima, za izradu kompleta od deset magneta potrebno je oko četiri dana, a do sada ih je napravila više od hiljadu.

“Osim magneta sa motivima Kostajnice, radim i po narudžbi za neke druge sredine, ali i povodom značajnih datuma, kao što je 8. mart ili krsna slava”, dodaje Dragana.

Draž šarenih magneta prepoznala je i Turistička organizacija opštine Kostajnica, pa se odnedavno ovi suveniri nalaze u turističkom poklon paketu “Iz srca Kostajnice”, zajedno sa ostalim autentičnim proizvodima domaćih proizvođača.