Ovogodišnja Kestenijada u Kostajnici biće održana od 13. do 15. oktobra, a obuhvatiće brojne kulturne, gastro i zabavne sadržaje, rekla je Radiju Kostajnica direktor opštinske turističke organizacije Branka kukrika.

“Kestenijada će početi u petak, 13. oktobra otvaranjem etno izložbe ženskih ručnih radova u 17:30 časova u prostorijama biblioteke. U skupštinskoj sali biće izložba likovnih radova učenika OŠ „Petar Mećava“ i izložba likovnih radova Valentine Slijepčević”, navela je Kukrika.

Ona je dodala da će u petak od 18:00 časova u bioskopskoj sali biti igrana dječija pozorišna predstava „Princ bez miraza“, a od 20.00 časova  predstava „Glumi al' do daske!“ Dramske scene SPKD „Prosvjeta“ Prnjavor.

Prema njenim riječima, u subotu od 11:00 do 18:00 časova planirana je prodajna izložba suvenira, ručnih radova i meda u gradskom parku, dok će u 14:00 časova početi „Kestenbal“ učenika OŠ „Petar Mećava“ i polaznika Kluba za djecu „Kestenko“.

Predviđen je defile kroz grad, a zatim i priredba u bioskopskoj sali.

Kukrika je navela da je za subotu od 17:00 časova planirana promocija knjige „Talandara“ Ognjena Vlačine u dvorištu biblioteke, a u 19.00 časova u bioskopskoj sali počinje „Veče folklora”.

“U nedjelju, već tradicionalno, sa početkom u 12.00 časova u centru grada biće održano takmičenje u pripremi paprikaša ‘Kotlić Kestenijade’, a proglašenje pobjednika i dodjela diploma i nagrada je u 18.00 časova”, kazala je Kukrika.

Osim takmičenja u kuvanju paprikaša, u nedjelju je od 11:00 - 18:00 planirana prodajna izložba suvenira, ručnih radova i meda u gradskom parku, od 14.00 časova prezentacija tradicionalnih jela kostajničkog kraja, a u isto vrijeme počeće nastup orkestra “Nesanica”.

Program Kestenijade i ove godine obuhvata i pečenje i besplatnu degustaciju kestena.

Organizator ove tradicionalne kulturno-privredno-turističke manifestacije je Turistička organizacija opštine Kostajnica, generalni pokrovitelj je opština Kostajnica, a sponzor Tropic.