Služba za odnose sa javnošću opštine Kostajnica saopštila je danas da se sutra obilježava istorijski događaj od republičkog značaja „Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave“ koji obilježavaju Republika Srpska i Republika Srbija.

 

Na dan obilježavanja ovog događaja, 15. septembra treba da se istaknu  zastave Republike Srpske na svim zgradama republičkih institucija, lokalnih uprava, javnih ustanova, privatnih preduzeća i objekata, kao i na svim javnim mjestima, kao što su trgovi i saobraćajnice, sa ciljem da se pokaže poštovanje prema zastavi kao jednom od najznačajnijih elemenata državnosti.

 

“Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obilježava se u pomen na 15. septembar 1918. godine kad je probijen Solunski front. Ovo je veliki dan za cjelokupni srpski narod, jer nema viših i važnijih vrijednosti od jedinstva našeg naroda i slobode”, navodi se u saopštenju.

 

U saopštenju se dodaje da je kralj Petar Prvi Karađorđević 1911. godine uručio 51 pukovsku zastavu svojoj vojsci, te da nijedna od tih zastava nije zarobljena, što je presedan u istoriji modernog ratovanja.

 

Junaci kojima je povjeren zadatak da se staraju o tim zastavama, prošli su sve bitke Balkanskih i Prvog svjetskog rata, da bi 15. septembra 1918. godine, jurišajući ispod tih barjaka, pobjedonosno krenuli u proboj Solunskog fronta.

 

“Srpsko jedinstvo slavimo jer ono podrazumijeva svijest o istoj nacionalnoj, vjerskoj, kulturnoj i civilizacijskoj pripadnosti. Slavimo slobodu koja je kroz istoriju ključna riječ za srpski narod, dok je nacionalna zastava simbol slave, ponosa i odanosti”,  stoji u saopštenju.