Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica raspisalo je Javni poziv izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine, raseljenim osobama i povratnicima iz Fedracije BiH za podnošenje prijava za obnovu i rekonstrukciju stambenih jedinica u cilju povratka na područje opština Republike Srpske, saopšteno je iz opštinske službe za odnose s javnošću.

“Pomoć u obnovi i rekonstrukciji stambenih jedinica u cilju povratka dodjeljuje se u okviru implementacije Programa obnove stambenih jedinica dodjelom građevinskog materijala i sredstava za ugradnju i Programa obnove stambenih jedinica po sistemu „ključ u ruke“ raseljenim osobama i povratnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine i izbjeglicama iz BiH”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da će se sredstva osigurati iz Budžeta Federacije BiH „Transfer za raseljena lica i povratnike, sredstava Kantona, opština, kreditnih sredstava i drugih donatora, dok je implementator projekta Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

“Prijave za obnovu i rekonstrukciju stambenih jedinica u cilju povratka, sa potrebnom dokumentacijom kojom se dokazuje ispunjavanje svih opštih i posebnih kriterija, mogu se dostaviti lično na Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, ulica Hamdije Čemerlića 2, Sarajevo, svakim radnim danom od 08,00 do 16,00 sati, ili poštom na adresu: Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, ul. Hamdije Čemerlića 2, 71000 Sarajevo, sa naznakom: „ZA JAVNI POZIV ZA DODJELU POMOĆI ZA OBNOVU I REKONSTRUKCIJU STAMBENIH JEDINICA U CILJU POVRATKA“”, ističe se u saopštenju.

Prijave za rekonstrukciju stambenih jedinica podnose se uz posebno popunjen obrazac koji će biti dostupan na šalterima opština boravka i opština povratka, u prostorijama Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Hamdije Čemerlića 2, i na internet stranici Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica www.fmroi.gov.ba, gdje će biti objavljen i tekst Javnog poziva.

Javni poziv biće otvoren do 25. novembra 2021. godine.