Opštinu Kostajnica danas su posjetili Edin Forto, predsjednik Vlade Kantona Sarajevo, te Naida Hota-Muminović, ministar za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, koji su donirali sredstava za obnovu Srednjoškolskog centra u Kostajnici u iznosu od 50.000 KM.

Predsjednik Vlade Kantona Sarajevo  Edin Forto rekao je novinarima da je u februaru stigao zahtjev od načelnika opštine Kostajnica koji je sa Kabineta proslijeđen Vladi Kantona Sarajevo.

“Vlada je vrlo entuzijastično podržala taj prijedlog. Iz budžeta Kantona Sarajevo izdvojili smo 50.000 KM, koliko smo tada imali, za rekonstrukciju jedne škole, što je možda najpleminitija stvar koju smo mogli uraditi”, kazao je Forto.

On je dodao da ih je zemljotres podsjetio na poplave 2014. kada je solidarnost isplivala na površinu i kada su, bez obzira na administrativne granice, ljudi pomagali jedni drugima.

Naida Hota-Muminović, ministar za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo istakla je da je svako ulaganje u školu, ulaganje u budućnost.

“Mi smo upravo zbog toga željeli da pomognemo u rekonstrukciji Srednjoškolskog centra u Kostajnici. Zaista smo sa zadovoljstvom prihvatili taj poziv i bilo nam je drago što je načelnik opštine imao inicijativu i pisao, kako smo čuli, preko 180 dopisa na sve adrese, a jedna od njih bila je i Vlada Kantona Sarajevo”, rekla je Hota-Muminović.

Ona je poručila da je ovo bio mali korak i gest, ali sa porukom da je obrazovanje važno i da žele pomoći.

Načelnik opštine Kostajnica Nikola Janjetović rekao je da je nevolja koja je zadesila Kostajnicu pokazala da je solidarnost iznad svih granica i da je solidarnost nešto što svi imamo u srcu, ali da je, nažalost, potrebna neka nevolja da to ispliva na površinu.

“Veoma smo zahvalni Kantonu Sarajevo, posebnu gospodinu Edinu Forti, na brzoj reakciji, veoma ekspeditivnoj kominikaciju i ne postoje riječi da izrazimo svoju zahvalnost”, naglasio je Janjetović.

Predsjednik Vlade i ministar za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo u okviru svoje posjete obišli su i Srednjoškolski centar u Kostajnici, gdje su sa direktoricom ove ustanove Jelenom Jaćimović Janjetović razmijenili simbolične poklone.

“Bez sredstava Vlade Kantona Sarajevo i pomoći opštine Kostajnica koja je izdvojila sredstva iz donatroskih sredstava Vlade Republike Srpske, mi danas ne bismo bili ovdje”, istakla je Jaćimović Janjetović.

Ona je izrazila svoju zahvalnost na donaciji i dodala da su sredstva Vlade Kantona Sarajevo trebala da budu utrošena namjenski, te da su ona iskorištena za rekonstrukciju većeg dijela oštećenja koja su nastala usljed zemljotresa.

“Uspjeli smo da popravimo krovnu konstrukciju, zazidamo porušene dume, okrečimo cjelokupan prostor, da napravimo nove nadstrešnice koje su bile porušene, te nam je od tih 50.000 KM ostalo još 15.000 KM”, pojasnila je Jaćimović Janjetović.

Ona je izrazila nadu da će Srednjoškolski centar, pored neutrošenih 15.000 KM, uspjeti nabaviti dodatna sredstva za obnovu fiskulturne dvorane.

Nastava u Srednjoškolskom centru u Kostajnici počela je 1. septembra i odvija se redovno uz poštovanje svih epidemioloških mjera.