Polaganjem vijenaca na spomenik borcima poginulim u odbrambeno otadžbinskom ratu, u Kostajnici je danas obilježeno 26 godina od odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije.

Vijence su položili načelnik opštine Kostajnica Nikola Janjetović, zajedno sa načelnicima odjeljenja opštinske uprave, predsjednik i potpredsjednik Skupštine opštine Miloš Šteković i Milan Malinić, sekretar Skupštine Svjetlana Bajalica, zatim predstavnici Boračke organizacije Miroslav Marinković, Branko Grublješić i Slobodan Đurić, te komandant borbene grupe Balj Dušan Đenadija, predsjednik udruženja RVI Dragoljub Slijepčević i član Boračke organizacije Mile Ugrenović.

Načelnik je istakao da se na današnji dan iskazuje zahvalnost ljudima koji su branili Kostajnicu i zbog kojih sada živimo slobodno.

„Danas smo se okupili da izrazimo zahvalnost onim ljudima koji više nisu sa nama i svim ostalima zaslužnim što smo danas ovdje. Ljudima koji su branili naš grad kao dio zapadnokrajiških opština od agresije Republike Hrvatske, i ovdje, na simboličan način, njima iskazujemo zahvalnost što živimo tu gdje živimo i što možemo biti slobodni kako jesmo“, kazao je Janjetović Radiju Kostajnica.

18. i 19.  septembra 1995. godine, u vrijeme kada su Hrvatske snage pokušale da pređu Unu i izvrše napad na Kostajnicu, Dušan Đenadija bio je komandant borbene grupe Balj, koja je odigrala važnu ulogu u odbrani Kostajnice.

„Mi smo imali tu, da ne kažem, vojničku sreću i dobru organizaciju, da ne dozvolimo da se to desi. Zbog toga sam ponosan i dolazim svake godine na obilježavanje današnjeg dana kada nismo dozvolili da neprijatelj uđe u Kostajnicu i da nanese gubitke civilnom stanovništvu, kao i samoj vojsci“, pojasnio je Đenadija.

On je naglasio da je najveću ulogu u svemu odigrao narod Kostajnice koji u tom periodu nije pokazao nijednim svojim postupkom da je napustio teritoriju, te da je to u mnogočemu motivisalo vojsku.

„Svi subjekti u opštini tada su bili kao jedno, od načelnika opštine, do izvršnih organa, civilne zaštita, te direktora preduzeća, koji su dali maksimalan doprinos“, zaključio je Đenadija.

U hrvatskoj agresiji na području zapadnokrajiških opština Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica 18. i 19. septembra 1995. godine ubijeno je 138 ljudi, i to 74 civila i 64 vojnika.

Naselja i gradovi su pretrpjeli velika razaranja i štetu, a, prema podacima opštinskih komisija o procjeni materijalne štete, u Novom Gradu ona iznosi 83,3 miliona KM, u Kostajnici 40 miliona KM, a u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona KM.

Odbrana zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije smatra se događajem značajnim za odbranu Republike Srpske i odlukom Vlade Srpske svrstan je među najznačajnije datume novije istorije.