Načelnik opštine Kostajnica Nikola Janjetović potpisao je danas ugovore sa prvih 14 korisnika koji su se prijavili i ispunjavaju uslove Javnog poziva za podnošenje prijava za ostvarivanje prava na prioritetnu novčanu pomoć za sanaciju materijalne štete na stambenim, stambeno-poslovnim i poslovnim objektima izazvane zemljotresom.

„Građani Kostajnice se prijavljuju, komisije izlaze na teren, utvrđuju korisne površine, na osnovu toga računaju iznose i danas smo potpisali ugovore za prvih 14 korisnika, za koje je komisija utvrdila da ostvaruju pravo na finansijsku pomoć za učešće u sanaciji stambenih objekata oštećenih u zemljotresu“, rekao je načelnik.

Prema njegovim riječima, ukupna vrijednost ovih ugovora je 45.000 KM, a sredstva će biti isplaćena slijedeće sedmice.

Slobodan Vuruna, čija je kuća kategorisana prvim stepenom oštećenja, istakao je da mu ova pomoć u sanaciji štete znači mnogo.

„Prošlo je već osam mjeseci, neki ljudi su sami sanirali štetu, neki su čekali, ali, evo, dobro je došlo da prije zime to obavimo. Kiša je i oni  koji imaju vanjska oštećenja, biće im teško to popraviti, ali, eto, krenulo se“, kaže Vuruna.

Mehmed Kazazović kaže da je njegova kuća pretrpila značajna oštećenja i zahvalio se svima koji su pomogli nakon potresa, od privrednih organizacija, preko ustanova, do pojedinaca koji su slali sredstva.

„Brzo su ta sredstva došla i dijele se narodu da mogu popravti svoje objekte i da mogu živjeti. Naša opština i vlast Republike Srpske potrudili su se da isplate narodu sredstva, što je veoma pohvalno i ja im se zahvaljujem“, rekao je Kazazović.

Javni poziv za podnošenje prijava za ostvarivanje prava na prioritetnu novčanu pomoć za sanaciju materijalne štete na stambenim, stambeno-poslovnim i poslovnim objektima izazvane zemljotresom otvoren je do 4. oktobra ove godine do 15.00 časova.

Sve informacije građani mogu dobiti u šalter sali opštinske uprave Kostajnica, kontakt osobe su haseda Suljanović i Slavka Vujasin, a kontakt telefon je 052/663-113/139, lokal 24.