Pripadnici republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske izveli su danas pokaznu vježbu spašavanja i evakuacije u slučaju zemljotresa u Osnovnoj školi „Petar Mećava“ u Kostajnici.

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović rekao je novinarima da pripadnici Republičke uprave radno obilježavaju 1. mart, Dan Civilne zaštite.

„Poučeni iskustvima iz prethodnog perioda i onim što možemo očekivati, provodimo preventivne obuke u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj. Sa nastavnim osobljem i učenicima prošli smo kroz obuku o postupanju i učenika i nastavnog osoblja u slučaju zemljotresa i na kraju obuke imali pokaznu vježbu kako to izvesti u praksi“, rekao je Novitović.

On je naglasio da je izuzetno bitno da, kao pripadnici Republičke uprave i pripadnici lokalne zajednice, preventivno djelujemo i da prođemo kroz sve rizike koji nas mogu pogoditi, kao što su zemljotresi, poplave požari, snježne padavine, u zavisnosti o kom dijelu Republike Srpske je riječ.

„Kostajnica je primjer saradnje lokalne zajednice i Republičke uprave, ali i ostalih zajednica, jer su svoju solidarnost pokazali i pripadnici Civilne zaštite Bijeljine i Trebinja, ali i privredni subjekti iz Novog Grada, Kozarske Dubice, Banja Luke i Gradiške koji su priskočili u pomoć građanima Kostajnice u adekvatnom i kvalitetnom odgovoru poslije zemljotresa koji ih je pogodio 29. decembra“, rekao je Novitović.

On je naveo da je u kriznim situacijama prvi odgovor na lokalnoj zajednici, ali da lokalna zajednica i svi građani Republike Srpske moraju da znaju da imaju sigurnog partnera u pripadnicima Republičke uprave Civilne zaštite, te da bez obzira šta oni u redovnim dnevnim aktivnostima rade, uvijek će imati pomoć specijalizovanih timova jedinica koje su u sastavu Republičke uprave Civilne zaštite.

„Mi jesmo tu da preventivno djelujemo, ali smo i tu da pomognemo u trenutku kada neku lokalnu zajednicu pogodi katastrofa, bilo da je to zemljotres, poplava ili nešto drugo“, rekao je Novitović.

On je napomenuo da je juče radno obilježen Dan Civilne zaštite u Trebinju pokaznom vježbom „Štit 2021“ u koju su bili uključeni svi subjekti Civilne zaštite i spašavanja, od pripadnika MUP-a, gorske službe spašavanja, helikopterskog servisa, Doma zdravlja, Crvenog krsta, Civilne zaštite grada Trebinja, Republičke uprave, te da je na taj način još jednom pokazano da se samo solidarno i u koordinaciji može pružiti pravi odgovor u katastrofi.

Načelnik opštine Kostajnica Nikola Janjetović istakao je da je pomoć pripadnika Republičke uprave Civilne zaštite bila nemjerljiva u danima poslije zemljotresa.

„Prvi koji su nam pritekli u pomoć su pripadnici Republičke uprave Civilne zaštite, njihov doprinos u Kostajnici se ne može izmjeriti i ne može se reći koliki je. Mogu samo izraziti veliku zahvalnost, kako moju ličnu, tako i građana Kostajnice. Njihov rad je uveliko olakšao naš rad i našu bezbjednost i rješavanje ove situacije u Kostajnici“, rekao je Janjetović.

Ljubomir Nikolić iz službe Civilne zaštite opštine Kostajnica rekao je da je ova lokalna zajednica u proteklom periodu pogođena zemljotresom i da je Republička uprava Civilne zaštite bila od velike pomoći.

„U roku od 24 sata nam je došla Civilna zaštita koja nam je bila od velikog značaja, jer su nam pomogli u skidanju oštećenih dimnjaka i popravljanju krovova. Skinuto je preko hiljadu dimnjaka i popravljeno na desetine krovova, a to su uradili specijalizovani timovi Civilne zaštite u saradnji sa našim komunalnim preduzećem i dobrovoljnim vatrogasnim društvom“, kazao je Nikolić.

Direktor Osnovne škole Milanko Dejanović rekao je da škola ima plan evakuacije iz školskog prostora i svakog aprila organizuje teorijski i praktični dio izvedbe vježbe, a današnja vježba je dodatna edukacija za učenike.