Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo uputio je zahtjev Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Republike Srpske za raspuštanje Skupštine opštine zbog neusvajanja budžeta više od pola godine.

Prema njegovim riječima, nakon neusvajanja budžeta, po Zakonu o upravi i lokalnoj samoupravi, stiču se uslovi za raspuštanje Skupštine opštine.

Bundalo je dodao da je, osim ove, u toku i procedura u kojoj se čeka rješenje Okružnog suda u Prijedoru o privremenom finansiranju.

„Nova skupštinska većina je uzela sebi za pravo da imenuje Komisiju za izradu nacrta budžeta sa namjerom da preuzme izvršnu vlast. Imali su dvije komisije za izradu budžeta, koje po zakonu o budžetskom poslovanju nema potrebe da imenuju, pošto sam ja, kao načelnik, odnosno stručna služba uradila nacrt budžeta“, rekao je Bundalo Radiju Kostajnica.

On kaže da je nacrt budžeta tri puta dostavljan Ministarstvu finansija koje je davalo saglasnost na nacrte, ali da je namjera skupštinske većine bila da se budžet ne usvoji i da se blokira rad na štetu građana i budžetskih korisnika.

Načelnik je istakao da bi ozbiljna skupštinska većina na nacrt budžeta djelovala amandmanski i na taj način došla do budžeta koji je odgovarajući.

Bundalo je rekao da ne stoji priča skupštinske većine da je opština trenutno na privremenom finansiranju, ističući da od 1. jula sredstva pristižu na račun opštine, ali načelnik nema pravo raspolaganja „niti jedne marke, dok Sud ne donese rješenje“.

On je dodao da zbog toga dio budžetskih korisnika nije dobio svoju tranšu, kao ni korisnici socijalne pomoći koji od tih sredstava žive, iako su i resorno ministarstvo i opština obezbijedili sredstva za ovu namjenu, te pojasnio kakva je procedura u ovakvoj situaciji.

„Kad se ne usvoji budžet sa 1. julom, načelnik opštine obavještava Ministarstvo uprave i lokalne samouprave da budžet nije usvojen. Ministarstvo diže tužbu preko Pravobranilaštva protiv Skupštine opštine, što je i urađeno, i Okružni sud u Prijedoru treba da donese rješenje o mjeri privremenog finansiranja. To znači da Okružni sud donosi rješenje, na osnovu koga načelnik izrađuje budžet na osnovu šest mjeseci prošle godine i sad čekamo da Okružni sud donese rješenje“, naveo je Bundalo.

Prema njegovim riječima, opština Kostajnica, kao i ostale opštine u Srpskoj, ima finansijskih problema, ali oni nisu katastrofalni.

„Većini lokalnih zajednica, pogotovo opština, ne računajući gradove, ne cvjetaju ruže, svi imaju određenih problema kad je u pitanju funkcionisanje budžeta. Postoje određeni problemi, ali se oni rješavaju. Ja, kad sam se vratio na mjesto načelnika, nisam došao na bajno stanje, ali se lagano rješavalo. Nelogično mi je takvo ponašanje opozicije da priča o opštini sve najružnije, najcrnje i neistinito, nekih 11 miliona kredita, što su laži, a sa druge strane ističu kandidate za načelnika i bore se za vlast u toj opštini. Nije tačno da je opština u katastrofalnom stanju“, zaključio je Bundalo.